AS Roman perustaminen

AS Roma on Rooman kaupungissa toimiva jalkapalloseura, joka perustettiin 22. heinäkuuta 1927. Seura syntyi fuusioimalla kaksi roomalaista seuraa, Alba-Audace ja Fortitudo-Pro Roma. Fuusion tavoitteena oli luoda vahvempi ja kilpailukykyisempi seura, joka voisi menestyä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

AS Roman perustajajäsenet olivat niin sanottuja ”Romani” eli roomalaisia, jotka halusivat edistää paikallista jalkapallokulttuuria ja luoda Roomalle oman menestyksekkään joukkueen. Rooma oli tuolloin Italian pääkaupunki ja seuralla oli vahva yhteys kaupungin asukkaisiin.

AS Roma aloitti pelaamisen Italian alasarjoissa mutta nousi nopeasti korkeammalle sarjatasolle. Ensimmäisen kerran seura nousi Serie A:han, Italian pääliigaan, kaudella 1929-1930. Alusta alkaen AS Roma on ollut vahva joukkue Italian jalkapallossa ja on monta kertaa kilpaillut Scudetton eli Italian mestaruuden voitosta.

AS Roman stadion ja fanikulttuuri

AS Roma pelaa kotiottelunsa Stadio Olimpicolla, joka on Rooman suurin urheilustadion. Stadion jakaa sen kotikentän kanssa naapuriseura SS Laziolla, joka on toinen suuri roomalainen jalkapallojoukkue.

Stadio Olimpico on rakennettu vuonna 1937 ja se on isännöinyt useita kansainvälisiä jalkapallo-otteluita, kuten maailmanmestaruuskisojen finaalia vuonna 1990. Stadionilla on kapasiteetti noin 70 000 katsojalle, mikä tekee siitä yhden Italian suurimmista jalkapallostadioneista.

AS Roman fanikulttuuri on vahva ja seuran kannattajat tunnetaan intohimoisista tifoiroistaan ja koreografioistaan. Kannattajat, jotka kutsuvat itseään ”Romanistaksi”, ovat uskollisia seuralleen ja tunnettuja äänekkäästä ja värikkäästä kannustamisestaan otteluissa.

AS Roma on myös perustanut omat faniklubit, kuten ”AS Roma Club Doc” ja ”Roma Club Ufficiale”, jotka yhdistävät ja edistävät seuran kannattajien yhteisöä. Nämä faniklubit järjestävät erilaisia tapahtumia ja matkoja seuran lähelle ja kauas.

AS Roman menestysvuodet

AS Roma on voittanut useita tärkeitä palkintoja ja saavuttanut menestystä paitsi kotimaassaan Italiassa, myös kansainvälisellä tasolla.

Seura on voittanut kolme Serie A -mestaruutta, vuosina 1941-1942, 1982-1983 ja 2000-2001. Roomalaiset ovat myös voittaneet Italian cupin useita kertoja, mukaan lukien viisi Coppa Italia -voittoa. Lisäksi AS Roma on saavuttanut menestystä Euroopan kilpailuissa, kuten voittamalla Eurooppa-liigan kaudella 1983-1984 ja pääsemällä Mestarien liigan finaaliin kaudella 1983-1984.

AS Roma on myös ollut mukana kilpailemassa paikallisessa Derby della Capacittanossa SS Lazion kanssa. Rooman jalkapallosodan tunnettu derby pelataan kahden kaupungin joukkueiden välillä ja se on yksi Italian jännittävimmistä jalkapallo-otteluista.

AS Roman menestysvuodet ovat vakiinnuttaneet sen aseman yhtenä Italian suurimmista ja menestyksekkäimmistä jalkapalloseuroista. Se on edustanut Roomaa ja sen asukkaita kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ja saavuttanut arvostusta ja kunniaa Italian ja kansainvälisessä jalkapallossa.

Rooman derby: AS Roma vs. SS Lazio

Rooman jalkapallojoukkueet AS Roma ja SS Lazio muodostavat yhden jännittävimmistä kaupunkiderbyistä maailmassa. Derbytä Roomassa kutsutaan nimellä ”Derby della Capitale” ja se herättää suurta intohimoa ja tunteita molempien joukkueiden kannattajissa.

AS Roma ja SS Lazio ovat Rooman suurimmat jalkapallojoukkueet, jotka pelaavat molemmat Serie A -sarjassa. Derbyllä on pitkät perinteet ja se on yksi Italian kilpailullisimmista ja kiihkeimmistä paikallisotteluista. Ottelut näiden kahden joukkueen välillä ovat aina täynnä jännitystä ja kannattajien intohimoa.

Derbytä leimaa myös pitkäaikainen kilpailu näiden kahden joukkueen kannattajien välillä. AS Roman kannattajat, jotka tunnetaan nimellä ”giallorossi” (keltapunaiset), ovat perinteisesti keskiluokkaa ja ylpeitä Rooman historiasta ja perinteistä. SS Lazion kannattajat, jotka tunnetaan nimellä ”biancocelesti” (valkonsiniset), taas edustavat enemmän työväenluokkaa ja ovat usein vahvasti roomalaistaustainen.

Derbyn huippuhetkiä ovat olleet esimerkiksi vuoden 2001 Coppa Italian finaali, jossa AS Roma voitti SS Lazion maalein 2-1. Ottelu muistetaan erityisesti siitä, että AS Roman legenda Francesco Totti teki voittomaalin lisäajalla. Ottelussa oli myös paljon jännitteitä kentän ulkopuolella ja katsomoissa, mutta myös paljon intohimoista kannustamista.

Legendaariset pelaajat AS Roman historiassa

AS Romalla on rikas historia ja joukkueen paidan ovat pukeutuneet monet legendaariset pelaajat. Yksi kaikkien aikojen suurimmista AS Roman pelaajista on ehdottomasti Francesco Totti. Totti, joka edusti seuraa yli 25 vuotta, on seuran kaikkien aikojen paras maalintekijä ja hänellä on myös eniten otteluita AS Roman paidassa. Totti oli erittäin karismaattinen pelaaja ja Rooman suuri rakastettu ikoni.

Toinen merkittävä pelaaja AS Roman historiassa on Gabriel Batistuta, legendaarinen argentiinalainen hyökkääjä, joka edusti joukkuetta vuosina 2000-2003. Batistuta oli tunnettu voimakkaasta laukauksestaan ja hän oli tärkeä lenkki AS Roman menestyksekkäänä kautena 2000-luvun alussa, jolloin joukkue voitti myös Serie A -mestaruuden.

Myös nykyisellä AS Roma -joukkueella on useita huippupelaajia, kuten Edin Džeko ja Lorenzo Pellegrini. Džeko on Bosnian maajoukkueen kapteeni ja yksi joukkueen tärkeimmistä maalintekijöistä viime vuosina. Pellegrini taas on AS Roman omia kasvatteja ja lupaava keskikenttäpelaaja.

AS Roman nykytilanne ja valmentaja

Nykyisellä AS Roma -joukkueella on ollut vaikeita aikoja viime vuosina. Kaudella 2020-2021 joukkue sijoittui Serie A -sarjassa seitsemänneksi, mikä oli pettymys seuran kannalta. Joukkueen päävalmentajaksi nimettiin elokuussa 2021 José Mourinho, joka on yksi maailman arvostetuimmista valmentajista. Mourinho on aiemmin toiminut muun muassa FC Porton ja Manchester Unitedin päävalmentajana.

AS Roman tavoitteena on palata takaisin Serie A:n huipulle ja haastaa Italian suurseurat kuten Juventus ja AC Milan. Joukkueessa on potentiaalia menestyä ja heillä on vankka kannattajakunta tukemassa heitä. AS Romalla on myös käynnissä hanke uuden stadionin rakentamiseksi, mikä antaa lisää toivoa tulevaisuudelle.

Kaiken kaikkiaan AS Roma on yksi Italian arvostetuimmista ja menestyneimmistä jalkapalloseuroista. Sen rikas historia ja intohimoinen kannattajakunta tekevät siitä erityisen ja arvostetun seuran. Rooman derby AS Roman ja SS Lazion välillä on aina jännittävä tapahtuma, joka herättää suurta kiinnostusta niin Roomassa kuin koko jalkapallokentälläkin.

AS Roman kannattajaryhmät

AS Roman kannattajaryhmät ovat tunnettuja intohimoisuudestaan ja uskollisuudestaan seuralle. Yksi tunnetuimmista kannattajaryhmistä on Curva Sud, joka sijaitsee Stadio Olimpicolla pohjoiskatsomossa. Curva Sudin kannattajat ovat kuuluisia äänekkäästä tunnelmastaan ja taidokkaista kannattajalauluistaan. Heidän intohimonsa joukkuetta kohtaan näkyy myös erilaisina tifo-operaatioina ja muina näyttävinä kannatusilmaisuna otteluissa.

Toinen merkittävä kannattajaryhmä on Curva Nord, joka sijaitsee vastakkaisella puolella stadionia eteläkatsomossa. Curva Nordin kannattajat ovat myös tunnettuja innokkaasta kannattamisestaan ja laulavat usein vastalauluja Curva Sudin kanssa. Näiden kahden kannattajaryhmän välillä on pitkään ollut vahva kilpailuhenki ja otteluiden aikana voi nähdä kannattajaryhmien kesken erilaisia provokaatioita.

AS Romalla on myös muita pienempiä kannattajaryhmiä, kuten Viking Roma, joka on norjalaisten kannattajien perustama ryhmä. He ovat tunnettuja erityisesti näyttävistä koreografioistaan ja loistavasta kannatusilmapiiristään kotiotteluissa.

AS Roman saavutukset ja voitot

AS Romalla on pitkä ja kunnioitettava historia Italian jalkapallossa. Se on voittanut Italian mestaruuden kolme kertaa, vuosina 1942, 1983 ja 2001. Lisäksi se on voittanut Italian cupin yhdeksän kertaa ja Italian supercupin kahdesti.

AS Roma on myös menestynyt Euroopan kilpailuissa. Se on edennyt Mestarien liigan välieriin sekä Eurooppa-liigan finaaliin. Vuonna 1984 joukkue pelasi Euroopan cupin finaalissa Liverpoolia vastaan ja päätyi lopulta hopealle. Joukkue on myös voittanut useita kertoja Champions Leaguen alkulohkon ja edennyt pudotuspeleihin.

AS Roman suurin yksittäinen menestys tuli kuitenkin vuonna 2009, kun joukkue voitti Italian cupin, Italian supercupin ja saavutti toisen sijan Serie A:ssa. Tämä oli merkittävä saavutus, ja seura palkittiin vuoden joukkueena Italian urheilugaalassa.

AS Roman tulevaisuuden tavoitteet ja suunnitelmat

AS Romalla on kunnianhimoisia tavoitteita tulevaisuudelle. Seuran tavoitteena on palata takaisin Italian jalkapallon huipulle ja voittaa Serie A:n mestaruus. Tulevina kausina seura pyrkii vahvistamaan joukkuettaan ja kehittämään pelaajiaan.

AS Roman tavoitteisiin kuuluu myös menestyminen Euroopan kilpailuissa. Joukkue haluaa edetä Mestarien liigassa pitkälle ja haaveilee pääsystä finaaliin. Euroopan kilpailuissa menestys tuo seuralle mainetta ja nostaa sen asemaa kansainvälisessä jalkapallokartassa.

Seura panostaa myös nuorten pelaajien kehittämiseen ja kasvattamiseen omassa akatemiassaan. AS Roma haluaa olla tunnettu joukkue, joka antaa mahdollisuuksia nuorille lahjakkaille pelaajille ja auttaa heitä kehittymään huippupelaajiksi. Seuran tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu edelleen satsata nuorisojoukkueiden valmentamiseen ja tukemiseen.

AS Roman tavoitteena on myös rakentaa uusi stadion, joka vastaa modernin jalkapallon vaatimuksia ja tarjoaa paremmat mahdollisuudet pelaajille ja faneille. Uusi stadion luo lisämahdollisuuksia seuran taloudelliselle kehitykselle ja kasvulle, sekä parantaa ottelutapahtuman kokemusta kannattajille.

Kaiken kaikkiaan AS Roma on arvostettu ja kunnioitettu jalkapalloseura, jolla on kirkas visio ja tavoite menestyä kotimaassa ja kansainvälisesti. Seuran kannattajat ovat intohimoisia ja uskollisia joukkueelleen, ja odottavat innolla seuran tulevia haasteita ja saavutuksia.