Urheilu

Koko Italia elää jalkapallosta eikä Rooma tee tässä suhteessa poikkeusta. Kaupungin kahdesta suuresta pääsarjajoukkueesta Lazio on nimetty Lazion maakunnan mukaan, jonka yksi osa Rooma on, kun taas AS Roma syntyi vajaat sata vuotta sitten pyrkimyksenä yhdistää pääkaupungin seurat suurseuran synnyttämiseksi ja siten pohjoisten valtaseurojen haastamiseksi.

Toisin kuin esimerkiksi Milanossa jossa valtaseurat Inter ja AC jakautuvat kannattajakunniltaan pitkälti sosiaalisen taustan mukaan, on Rooman valtaseurojen keskinäinen asetelma politisoinut lähes yksinomaan AS Rooman perustamisen aikoihin vallinneen tilanteen kautta, ollen siten ainakin näennäisesti hillitympi. Näin siitäkin huolimatta että Lazion kannattajakunta on perinteistä yläluokkaista väkeä Rooman esikaupungeista: AS Roman perustamisen taustalla ollut fasistinen ideologia näkyy edelleen vaikkapa seuran logossa jossa yhdistyvät ikuisen kaupungin syntytarun keskeiset hahmot sekä Vatikaaniin ja kristinuskoon viittaava värisymboliikka.

Italiassa valtaisaa suosiota nauttinut fasistinen liike ammensi muiden kaltaistensa tavoin voimakkaasti kansallista ja alueellista erityisyyttä korostavasta symboliikasta – kyse ei niinkään ollut silkasta pyrkimyksestä muokata yhteiset symbolit omien ideologisten tarkoitusperien mukaisiksi, kuin enemmänkin ajalle tyypillisestä heräämisestä tämän symboliikan olemassaoloon sekä sen taustalla piilevän voiman ymmärtämiseen. Moni ymmärsi tämän symboliikan ja sitä kautta myös fasistisen ideologian kuin uudelleen löytyneenä sielullisena yhteytenä menneeseen, luonnonvarana, joka käyttöön oli kasvettava mutta jonka oikeutus oli ehdoton. Tämän kasvuprosessin otettua tunnetun historiallisen suunnan, lienee ymmärrettävää että ainakin tältä osin ideologiset jännitteet kahden valtaseuran, ’sinisten’ ja ’kullankeltaisten’, ’nuorten kotkien’ ja ’susien’, välillä on sotien jälkeen enemmän tai vähemmän vaiettu kuoliaiksi.

Muiden suurkaupunkien tavoin Rooma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nauttia jalkapallon ohella kaikista suurista joukkuelajeista, niin katsojana kuin harrastajana – sama pätee myös yksilölajeihin valtalaji pyöräilystä pienempiin lajeihin.


Kommentit

Urheilu — 1 kommentti

  1. Jalkapallo toimi oman siippani kohdalla taikasanana, jolla sain hänet lähtemään Roomaan. Historia, taide tai shoppailu ei häneen tehonnut lainkaan, mutta sitten ehdotin, että mentäisiin vaikka katsomaan paikallisen futisjoukkueen ottelua loman aikana, ja sehän sopi siipalle! No, itselleni se ei ollut se loman mieluisin tai ikimuistettavin kokemus, mutta muu loma olikin sitten sitä mukavampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>