Romulus ja Remus

Rooman tunnetun perustamislegendan mukaan sodanjumala Mars saattoi Vestan Neitsyeksi vallanperimyskamppailuissa pakotetun kuninkaantyttären Rhea Silvian raskaaksi, rikkoen sääntöä Vestaalien  koskemattomuudesta. Syntyneet kaksoset Romulus ja Remus jätettiin virran vietäviksi ja edelleen susinaaraan imetettäväksi. Paimenen perheessä aikuisiksi kasvaneet pojat saavat lopulta tietää syntyperästään ja palauttavat vallan äitinsä suvulle sekä ottavat tehtäväkseen uuden kaupungin perustamisen.

Tarinan eri versioiden mukaan kaupungin perustamisen paikasta nousseiden erimielisyyksien seurauksena Remus kuolee ja Romuluksesta tulee kaupungin valtias ja ensimmäinen kuningas, ja hän nimeää kaupungin itsensä mukaan.

Legenda tulkitaan yleensä kaupungin alkuperää ja sen arvoja sekä olemusta myytin tasolla selventäväksi tarinaksi, jonka kuvallinen representaatio on useasti toistettu asetelma jossa naarassusi imettää kahta veljestä. Legendassa toistuvat teemat veljessurmasta, virran vietäväksi jätetystä lapsesta sekä selviytymisestä eläimen hoivissa ovat yleismaailmallisia – epäselväksi jää missä määrin teemat toistuvat legendassa autenttisina ja missä määrin sepitettyinä, tarkoituksenaan luoda Roomalle suuria kertomuksia muistuttava ’uskottava’ syntytaru. Toinen kysymys koskee tarinan historiallista ulottuvuutta – Romuluksen asema Rooman ensimmäisenä kaupunkina esitetään historiallisena faktana jonka todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä. Samoin Remuksen kuolemaan liittyviä seikkoja on jäänyt tieteellisen tutkimuksen näköpiirin ulkopuolelle eikä kohdan merkityksestä saati sen historiallisesta todenperäisyydestä ole yksimielisyyttä..

Myytin tasolla viesti on kuitenkin helpommin omaksuttavissa, ottaen huomioon siinä esiintyvät elementit  sekä Marsin ja Vestan muodostaman perustan koko myytille: sodan jumalan siittämät kodin hengetärtä edustavan, kaupungin ja yhteisön pysyvyyttä suojelevan pyhä tulen ylläpitäjän synnyttämät kaksospojat palaavat maanpaosta ja perustavat uuden kaupungin, missä yhteydessä toinen veljeksistä kuolee. Romuluksen valtakausi alkaa sabiinilaisnaisten ryöstönä tunnetulla episodilla jonka myötä hän hankkii seuraajilleen ja kaupunkinsa asukkaille vaimot; vuosien jälkeen, Romuluksen kuoltua, hänen seuraajansa asettaa perustettuun kaupunkiin Vestan temppelin ja papittaret sen tulta valvomaan, jolloin ympyrä näyttäisi sulkeutuvan suhteessa legendan alkutilanteeseen.

Historiallisten tosiasioiden jäädessä kiistanalaisiksi, Rooman syntytarinan intuitiivinen lähestyminen avaa näkymän jossa myyttinen alkutilanne ja sen eteneminen tuntuu toistuvan kautta kaupungin historian ja tulevan ikään kuin täyteen mahtavan valtakunnan tuhatvuotisessa kohtalossa.

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.