Rooman jalkapallo

Lähellä Italian länsirannikkoa sijaitseva Rooma on Italian pääkaupunki ja väkiluvultaan Italian suurin kaupunki. Lähes 3 000 vuoden ikäinen ”Ikuisena kaupunkina” tunnettu Rooma on merkittävän historiansa lisäksi maailmankuulu jalkapallostaan. Rooman kaksi suurinta jalkapalloseuraa AS Roma ja SS Lazio pelaavat Italian pääsarjassa Serie A:ssa. Massiiviset kannattajamäärät omaavat ja Italian perinteisimpiin seuroihin kuuluvat Roma ja Lazio pelaavat kotiottelunsa samalla stadionilla: Stadio Olimpicolla. Hegemoniset paikalliskamppailut ovat yksittäisinä tapahtumina vuoden merkittävimpiä jalkapalloa rakastaville Roomalaisille.

Italian jalkapalloilulla on pitkät ja merkittävät traditiot. Laji on ollut suuressa roolissa Italian kulttuurissa jo pitkään. Italian A-maajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden neljästi, joista viimeisin vuonna 2006. Vain yhden vähemmän, kuin tilastoa johtava Brasilia.
Nykypäivänä maassa, kuten Italiassa, jos satut kuuntelemaan kahden henkilön keskustelua on sinulla suuri todennäköisyys kuulla heidän keskustelevan jalkapallosta. Jalkapallo on Italiassa intohimo, unelma ja monelle myös ”elämäntapa”. Eikä Rooma ole poikkeus. AS Roman tai Lazion paikalliskannattajat eivät ole valinneet kannattamaansa seuraansa viimeaikaisen menestyksen mukaan, eikä kannatus ala vasta lauantai-iltana paikallisessa kuppilassa ottelun alun lähestyessä, vaan kuten Roomalaiset sen itse kuvailevat: se tulee äidinmaidosta.

Jos aikomuksissa on kokea unohtumaton jalkapalloelämysmatka ja päästä todistamaan Euroopan äänekkäimpiä kannattajia, Rooma on varsin varteenotettava vaihtoehto. Roman ja Lazion ottelut ja etenkin paikalliskamppailut tarjoavat vähintäänkin edellä mainittua. Kaupunki kiehuu jännityksestä jo päiviä ennen koitoksia, ja paikanpäällä lähes 72 000 katsojaa vetävällä Stadio Olimpicolla tunnelma on euforinen fanien laulaessa ja kahden Italian perinteikkäämpien seurojen ottaessa mittaa toisistaan.

Associazione Sportiva Roma, kansankielessä AS Roma, on pelannut kautta 1951-52 lukuun ottamatta koko pitkän historiansa maan pääsarjassa Serie A:ssa. Italian mestaruuksia on kertynyt kolme ja sen lisäksi yhdeksän Italian cupin voittoa sekä kaksi Italian supercupin voittoa. AS Roma perustettiin vuonna 1927 yhdistämällä sen ajan kolme pääkaupungin pienempää seuraa. Myös SS Lazio haluttiin mukaan fuusioon, mutta seuran johto ei ollut asiasta samaa mieltä, sillä Lazio oli siihen aikaan alueen suurin seura. Joukkueeseen tuotiin mukaan vahvasti Roomalainen imago valjastamalla sen käyttöön Rooman kaupungin tunnusvärit: keisarillinen purppura ja kristinuskoa symboloiva kullankeltainen. Seuran lempinimenä on myös toiminut ”Sudet”, ja eläin on aina esiintynyt Roman logossa kuvainnollistaen naarassutta ja kahta orpolasta Romulusta ja Remusta, jotka polveutuvat tunnetusta myytistä Rooman kaupungin luomisesta.

”Derby della Capitale”, eli AS Roman ja SS Lazion välinen derbyottelu, on yksi Italian kuumaverisimmistä ja tunteikkaimmista paikalliskamppailuista. Ottelut ovat intensiivisiä, kovatempoisia ja täynnä tunteita. Roma on historian saatossa pienoisesti hallinnut kohtaamisia, sillä joukkueet ovat kohdanneet 182 kertaa Roman voittaen niistä 68. Laziolle voittoja on kertynyt 51 ja tasapeliin on päädytty 63 kertaa.

Roma eroaa tyypillisestä Serie A –joukkueesta siinä mielessä, että suurin osa heidän nykyisistä pelaajistaan eivät ole Italialaisia. Joukkueessa on useita maailmantähtiä mm. Etelä-Amerikasta. Tunnetuin AS Romalainen, kapteeni Francesco Totti, on joukkueen sielu ja sydän. 40 vuotias Roma-legenda on pelannut Roomalaisten joukkueessa koko uransa pikkupojasta lähtien ja otteluita on kertynyt jo uskomattomat lähes 800. Totti on kansanlegenda Roomassa ja häntä arvostetaan myös maailmanlaajuisesti uskollisuutensa vuoksi AS Romaa kohtaan. Vuonna 2016 Roman puikkoihin astunut Luciano Spalletti on hyvää vauhtia viemässä Romaa lähemmäs kohti Euroopan kirkkainta huippua. As Romaa pidetäänkin monen papereissa Italian viheriöitä suvereenisti jo vuosia hallinneen Juventuksen suurimpana haastajana. Spallettin Roma pelaa taktiikkavoittoista taitavaa jalkapalloa Italialaisittain: kolmella keskuspuolustajalla. AS Roman peleissä nähdään usein useita maaleja ja peli on hyvin yleisöystävällistä.

Società Sportiva Lazio perustettiin jo vuonna 1900. Seura on nimetty Roomaa ympäröivän Latiumin maakunnan mukaan ja Lazion kannattajat ovatkin perinteisesti tulleet esikaupungista ja ylemmistä yhteiskuntaluokista, päinvastoin kun paikallisvastustaja AS Roman. Lazion tunnetut värit, taivaansininen ja valkoinen, ovat perinteisin Olympiaperinteen kotimaan, eli Kreikan, lipusta. Joukkueen tunnetaan lempinimellä ”taivaansiniset”, joka tulee seuran tunnusomaisista väreistä. Lazion menestys oli pitkään vaatimatonta ja ensimmäinen maan mestaruus tulikin vasta 1974. Lazio on voittanut pitkän historiansa aikana Serie A:n kahdesti, Italian cupin kuudesti, Italian supercupin kolmesti ja Euroopan kilpailuissa menestystä on tullut yksien UEFAn supercupin ja cup voittajien cupin voittojen muodossa. Toisin kuin paikallisvastustajansa AS Roma, Lazio ei ole aina pelannut maan korkeimmalla sarjatasolla Serie A:ssa. 1980-luvulla seura putosi kahdesti Italian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Serie B:lle, joista ensimmäisen syynä oli lahjusskandaali.

Myös Laziossa on historian saatossa pelannut lukuisia maailmankuuluja tähtiä. Nykyinen pelaajisto on piirun verran askeleen jäljessä AS Romaan verrattuna, lukeutuu se silti Italian kovimpiin. Lazio on 2000-luvulla kuitenkin ollut menestyneempi Roomalaisista, sillä pokaaleja on kertynyt jopa 7: yksi Serie A, neljä Italian cuppia ja kaksi Italian supercuppia. Vaikka Lazion kulta-ajat 1990-luvun loppuun ja 2000-luvun alkuun, on seura silti hyvin kilpailullinen tänäpäivänä entisen huippupelaajansa Simone Inzaghin johdolla. Lazion sarjasijoitukset ovat jo vuosia ollut hieman vaihtelevia sarjataulukon kärjen ja ylemmän keskikastin vaiheilla ja Inzaghi palkattiinkin päävalmentajan pestiin heinäkuussa 2016 palauttamaan Lazio pysyvästi maan kärkikamppailuihin. Inzaghin Lazio on menestynyt mainiosti ja joukkue on tullut tutuksi hyvin kompakteista esityksistään. Kuten oletettua, myös Lazion peli rakentuu puolustuksen kautta.

Vedonlyönti on italialaisilla verissä ja sitä harjoitettiin jo Rooman vallan aikana. Netistä löytyy parhaiten tietoa vedonlyöntiin ja muuhun urheiluaiheiseen pelaamiseen. Italialaisten pelaajien sanotaan olevan kaikkein korruptioherkintä. Yhdistettynä paikallisen mafian tarpeeseen pestä rahaa siitä muodostuu kannattavaa liiketoimintaa monelle taholle.

Saapasmaahan on helposti toteutettavissa myös jalkapalloelämyksellinen lomamatka. Roomaan pääsee kätevästi lentokoneella Helsingistä useilla lennoilla päivässä. Finnair ja Norwegian lentävät suorin lennoin Fiumicinon lentokentälle Roomaan, josta vaivattomin tapa siirtyä ikuisen kaupungin muurien sisäpuolille on suora junayhteys Terminin rautatieasemalle, joka kulkee noin puolen tunnin välein. Liput otteluihin saa kätevimmin tilattua seurojen sivujen kautta nettikaupoista. Liput voi maksaa luottokortilla ja ne saapuvat sähköpostiin tulostettavaksi. Ottelutapahtumasta ja istumapaikoista riippuen hintahaarukka on usein 25-100 euron välillä.

Lippuja on myös mahdollista hankkia seurojen fanikaupoista paikanpäällä Roomasta. Stadio Olimpico, eli Rooman olympiastadion, sijaitsee muutaman kilometrin päässä Rooman keskustasta. Stadionille pääsee helposti raitiovaunulla. Stadionille kuitenkin kannattaa saapua ajoissa, sillä turvatarkastukset ovat kiristyneet Italiassa viime vuosina muutamien katsomomellakointien vuoksi. Kuvallinen henkilöllisyystodistus on myös oltava mukana. On syytä myös varautua turvatarkastuksiin. Rooman stadion on kuitenkin turvallinen ja miellyttävä paikka nauttia huippujalkapallosta.