Ruoka ja Juoma

Italialaiselle ravintolakulttuurille tyypillisesti ravintolalista Roomassa jakautuu primiin, eli yleensä pastaan tai risottoon yms, secondiin eli karkeasti usein lihapitoiseen pääruokaan, ja dulciin eli jälkiruokaan. Useissa paikoissa antipasti eli alkudrinkin yhteydessä tarjoiltava alkupalapöytä  on myös varsinaisen ruokailun ydin, erityisesti lounasaikaan sekä juomiin painottuvissa paikoissa.

Roomalaisen keittiö nykymuodossaan on paitsi osa perinteistä italialaista keittiötä, myös yhdistelmä vaikutteita eri kulttuurisista aikakausista sekä hallitsevista perinteistä muinaisroomalaisesta juutalaiseen. Trimalkion Pidoista on ajan kuluessa jäänyt roomalaisille perinnöksi paitsi valtava raaka-aineiden määrä sekä nautiskeleva, jopa syntisiä ulottuvuuksia tapaileva suhtautuminen ruokaan ja juomaan,  myös ruoan yhteisöllinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Roomalaiselle keittiölle tyypillisiä ainesosia ovat parsa, artisokka ja kinkku, tyypillisiä ruokalajeja taas esimerkiksi:

  • Carciofi alla romana – Artisokkaa roomalaisittain
  • Carciofi alla giudia – Artisokkaa juutalaisittain
  • Spaghetti alla Carbonara – Spaghettia pekonikastikkeella
  • Abbacchio a ”scottadito” – Lampaankyljyksiä
  • Trippa alla romana – Eläinten sisäelimiä roomalaiseen tapaan valmistettuna
  • Fiori di Zucca fritti – Kesäkurpitsan kukkaa upporasvassa paistettuna
  • Tiramisu – Espressolla maustettu kakku jossa myös mascarpone-tuorejuustoa

Ravintoloista trattoriat ja ristorantet ovat perusravintoloita, enotecat viiniravintoloita; pizzeriat, ja kahvilat ovat erikseen, samoin ruoka-baarit jne. Kahvi (espresso, latte, cappucino) on erinomaista ja nautitaan usein tiskillä – pöytään tuotuna hinta on yleensä kolminkertainen. Turisteille suunnatut ravintolat on syytä erottaa paikallisten suosimista mikäli etsii autenttista vastinetta rahalleen – tosin huonoja ravintoloita Roomassa on varmasti keskimäärin vaikeampi löytää kuin useimmista muista kaupungeista. Pikaruokaravintoloiden ja sushipaikkojen ohella muuta kuin italialaista ruokaa tarjoilevat ravintolat ovat harvinaisia.

Trastivieren kaupunginosa on kuuluisa ravintoloistaan; hieman erilaista ravintolaelämystä etsiville ainakin Testaccion kaupunginosan vanhalta teurastamoalueelta löytyy ravintoloita jotka tarjoilevat ’Cucina poveran’ eli ’köyhien keittiön’ perinteestä nousevia ’quinto quarto’ –annoksia – suomeksi ylijäämiä eli teurasjätteeksi luettavista häränhännistä, sisälmyksistä ja kielestä ym. koottuja herkullisiksi mainittuja ruokia.

Ruokakulttuuriin syventymään pyrkiville kaiken löytämisen ja oivaltamisen kulmakivinä Roomassa toimivat taikasanat oliiviöljy ja viini sekä mausteyrtit ja pasta.


Kommentit

Ruoka ja juoma — 2 kommenttia

  1. Siinä ne parhaat alkupalat jo Roomaan lähtiessä, eipä tarvitse sitten ravintolassa ihmetellä, mitä eri termit tarkoittavat ja mitä tulikaan tilattua. Italiassa nyt tosin lähes kaikki on herkullista ja suomalaiseenkin makuun sopivaa, joten mitään kamalaa järkytystä tai pettymystä ei muutenkaan lautaselta varmaan löytyisi. Parhaat ruokapaikat löytyvät Roomassakin sitten hieman turistien suosimia katuja kauempaa, etenkin pienet perheravintolat panostavat laatuun ja palveluun. Kannattaa siis seurata, missä roomalaiset itse aterioivat, kukaan italialainen ei suostu maksamaan ala-arvoisesta ruoasta!

  2. Itselleni Rooman pizzat olivat aikamoinen pettymys, odotin saavani herkullista nautittavaa paikassa kuin paikassa, olinhan pizzan kotimaassa. Valitettavasti huomasin, että esimerkiksi naapurimaaa Kreikan saarilla pizzat olivat paljon maukkaampia ja runsaammilla päällysteillä tarjottuja. Perusitalialainen puolestaan ei maistunut eikä oikeastaan edes näyttänyt paljon miltään. Hintoihinsa verrattuna en suosittele pizzaa menulta valitsemaan, maistakaa jotain muuta, esimerkiksi liha- tai kasvisruokaa. Jälkiruoat olivat suhteellisen maittavia, etenkin tuo tiramisu maistuu kahvista pitävän suomalaisen suussa taivaalliselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>