Fontana di Trevi – ”Trevin lähde”

Fontana di Trevi, tuttavallisesti tunnettu ”Trevin lähde”, valmistui paavi Clementius XII:n toimeksiannosta vuonna 1762. Tämä barokkikoristeinen lähde sijaitsee kolmen tien risteyksessä (tre via; trevi), ja kolmen tien symboliikka voi viitata menneeseen, nykyiseen ja tulevaan aikaan. Lähteen vesi virtaa antiikin Rooman yhdestätoista aqveduktista, nimeltään Aqua Virgo. Legendan mukaan Aqua Virgo rakennettiin kaupungin ulkopuolella sijaitsevasta luonnonlähteestä, johon nuori tyttö ohjasi janoiset sotilaat 1800-luvun tienoilla. Tämän tarinan innoittamana aqvedukti sai nimen Aqua Virgo.

Fontana di Treviä hallitsee veistoskokonaisuus nimeltä ”Vesien kesyttäminen”, joka ennakoi tulevaa rokokoo-aikakautta. Veistosten asennot symboloivat tulevaa aikakautta. Lähteen fasadiin on myös sisällytetty parantamisen ja runsauden symboliikkaa, mikä viittaa lähteen sijaintiin kolmen tien risteyksessä ja olemassaolon lähteeseen. Uskotaan, että heittämällä kolikoita lähdeveteen voi varmistaa paluun Roomaan. Heitetyt kolikot ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Trevin lähteen arkkitehtoniset piirteet ja suosio

Trevin lähde, Fontana di Trevi, on arkkitehtoninen mestariteos, joka edustaa upeasti barokkityyliä. Sen monumentaalinen koko ja yksityiskohtainen koristelu tekevät siitä vaikuttavan näyn. Lähteen keskellä kohoaa suuri, veistoksellinen patsas, joka esittää valtamerta ajavan vaunun, jonka eteen on valjastettu merihirviöitä ja siivekkäitä hevosia. Patsaan ympärillä on runsaasti muita veistoksia ja koristeita, jotka kuvastavat meren, luonnon ja rakkauden teemoja.

Trevin lähde on myös yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä. Se houkuttelee päivittäin valtavan määrän turisteja ympäri maailmaa. Kävijät kerääntyvät lähelle lähdettä ihailemaan sen kauneutta ja heittämään kolikoita veteen. Tämä perinne uskotaan tuovan onnea ja takaa paluun Roomaan tulevaisuudessa. Lähde onkin tullut tunnetuksi ”kolikoiden heittopaikkana” ja kerää vuosittain suuren määrän kolikoita, jotka lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Trevin lähteen historiallinen merkitys ja elokuvamaailma

Trevin lähde on paitsi kaunis nähtävyys myös osa Rooman rikasta historiaa. Se on saanut nimensä sijainnistaan Via delle Tre Vie -kadun risteyksessä. Lähde on ollut tärkeä paikka jo antiikin ajoista lähtien, kun Aqua Virgo -aqvedukti toi vettä Roomaan. Legendan mukaan tämä aqvedukti sai alkunsa nuoren tytön osoittaessa janoisille sotilaille luonnonlähteen paikan 1800-luvulla.

Trevin lähde on myös saavuttanut merkittävän aseman elokuvamaailmassa. Se on ollut taustana monissa elokuvissa, ja erityisesti Federico Fellinin elokuva ”La Dolce Vita” teki siitä maailmanlaajuisesti tunnetun. Elokuvan ikoninen kohtaus, jossa Anita Ekberg kahlaa lähdesuihkussa, on jäänyt ikuisesti elokuvahistoriaan. Trevin lähde onkin houkutellut elokuvantekijöitä ja kuvausryhmiä vuosien varrella, jotka ovat hyödyntäneet sen kauneutta ja symboliikkaa elokuvissaan.

Trevin lähteen ympäristö ja läheiset nähtävyydet

Trevin lähde sijaitsee viehättävässä ympäristössä, jossa on paljon muita kiinnostavia nähtävyyksiä. Lähellä sijaitsee esimerkiksi Palazzo Barberini, upea barokkipalatsi, joka toimii nykyään Galleria Nazionale d’Arte Antican taidemuseona. Palatsin kokoelmat tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua taiteen aarteisiin eri aikakausilta.

Lisäksi Trevi-kortteli, joka ympäröi Trevin lähdettä, on täynnä vilkasta tunnelmaa ja ravintoloita, jotka tarjoavat herkullista italialaista ruokaa. Alueella voi nauttia aitoa italialaista gelatoa tai istahtaa terassille ihastelemaan lähden näkymää ja seurata ihmisten vilinää.

Kokonaisuudessaan Trevin lähde ja sen ympäristö tarjoavat unohtumattoman kokemuksen kauneuden, historian ja kulttuurin ystäville, jotka haluavat tutustua Rooman ainutlaatuiseen ilmapiiriin.


Kommentit

Trevin lähde — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>