Taiteet

Sanan taide latinankielinen muoto ars, artis merkitsee paitsi taidetta, myös taitoa per se, taitoa sinänsä. Siten taide yleiskäsitteenä ja sen klassiset määritelmät palaavat monessa suhteessa antiikin ajan taidekäsitykseen, samoin  kuin perinteinen ajatus taiteen tehtävästä ihmisen ja yhteiskunnan tilan heijastajana. Useasti esitetty käsitys asettaakin taiteen alkuperän käsityötaidon rinnalle, palauttaen siten taiteen alkuperäisen funktion praktiseksi, käytännön elämää sivuavaksi elämänalueeksi.

Sanan ars taito –ulottuvuudelle lienee kuitenkin syytä luovuttaa myös muita merkityksiä; antiikin filosofian merkitessä myöhemmälle länsimaiselle filosofialle tyypillisen metafyysisen elementin syntyä, taidolla viitataan myös kykyyn tuoda näkyväksi, antaa muoto asioille joiden olemassaolo muuten on rajattu metafyysisen, näkymättömän alueelle. Siten taito/taide viittaa lopulta ihmisen ja maailman välisen yhteyden todellisen luonteen näkyväksi tekemiseen; täydellisyyden kuvana taide palaakin usein uskonnollisen alueelle, samoin kuin estetiikka ja kauneuden kokemus.

Tästä Rooma tarjoaa loputtomasti esimerkkejä; roomalaisesta elämänmuodosta ylipäätään kauneuden kokemusta on mahdotonta erottaa, oli kyse sitten Pietarinkirkon kattomaalauksista, ihmisten  välisestä kanssakäymisestä tai vaikkapa modernista arkkitehtuurista. Samasta syystä Rooma on jatkuva innoituksen ja inspiraation lähde yhä uusille taiteilijasukupolville – tuskin missään muualla on mahdollisuus kokea koko klassisen länsimaisen taiteen 2000 vuoden mittaisen historian läsnäolo ’yhdellä kertaa’.

Vaikka ikuinen kaupunki muistuttaa monessa suhteessa elävää ulkoilmamuseota, ovat sen varsinaiset museotkin vaikuttavia  – toisaalta kaupungin galleriat eivät vedä vertoja vaikkapa Firenzelle. Lisäksi  ongelmana on usein että tässä kontekstissa vaikkapa nykytaiteen tarjonnalla on ymmärrettäviä vaikeuksia nousta esiin, toisin kuin Lontoon ja New Yorkin kaltaisissa nykytaiteen keskuksissa – ainakin mikäli puhutaan perusmatkailijalle suunnatuista näyttelyistä. Museoista kuuluisimpia ovat nähtävyyksiin jo sinänsä luettavat Villa Borghesen museo sekä Vatikaanin lukuisat museot.

 


Kommentit

Taiteet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>